Het stijgend aantal zzp’ers en de aanhoudende file- en mobiliteitsproblemen zorgen voor een groeiende behoefte aan flexibele huisvesting in het mkb.

Flexibele huisvesting is steeds populairder bij mkb

Flexibele huisvesting

Zowel mkb’ers als zzp’ers zijn steeds vaker op zoek naar flexibele huisvesting. Ze willen een ruimte huren zonder er voor lange tijd aan vast te zitten. Een greep uit het aanbod.

Flexibel huren voor het mkb

Als u op zoek bent naar een ruimte voor uw bedrijf zijn er tal van mogelijkheden, maar er is de afgelopen jaren een trend zichtbaar geworden: flexibel huren. Daarbij zit u niet direct voor langere tijd vast aan een ruimte. Dit kan al in veel bedrijfsverzamelgebouwen, maar er zijn meer mogelijkheden en er komen nog altijd nieuwe bij.

De algemene kenmerken van flexibel huren zijn:

1.  Het huren van ruimte voor een bepaalde tijd, bijvoorbeeld een aantal uren of een dag in de week, zonder dat u zich hoeft vast te leggen;

2.  Het huren van een eigen kantoor of bedrijfsruimte voor een korte periode met flexibele opzegtermijnen, in plaats van langlopende contracten;

3.  Het huren van vergaderruimte wanneer u deze nodig heeft;

4.  De ruimtes zijn gevestigd in een groot kantoor/bedrijvencomplex of businesscenter met andere ondernemers;

5.  Het huren van kleinere oppervlaktes is mogelijk;

6.  Online het aanbod bekijken van aangeboden ruimtes; bij sommige kunt u ook online reserveren;

7.  De kosten lijken soms hoog, maar naar verhouding bent u goedkoper uit (vaak fullservice en u betaalt alleen voor de gebruikte ruimte);

8.  Goed bereikbaar per openbaar vervoer en auto;

9.  Snel operationeel;

10. Totale service (receptie, ICT, et cetera);

11. Extra faciliteiten zoals café, lounge, catering.

Een voorbeeld: het Touchdown Center

Een van de (nog) regiogebonden spelers op de markt is het Touchdown Center. Hier kan van één uur tot drie jaar worden gehuurd, van een werkplek tot een naar eigen smaak ingerichte kantoorruimte.

“Het is thuiswerken, maar dan anders”, aldus Peter Oeberius Kapteijn, oprichter van Touchdown Center. “Ondernemers kunnen hier onder meer werkplekken huren voor zichzelf en voor medewerkers om de spits te vermijden. Ook bij werkgevers moet het besef groeien dat er anders moet worden omgegaan met het mobiliteitsprobleem. Er bestaat nog steeds scepsis over thuiswerken. Maar met deze oplossing zijn er wel de voordelen zoals productiever personeel, geen tijd verspillen in de file, maar niet de nadelen als het inrichten van een Arbo-verantwoorde thuiswerkplek.”

Zzp’ers kunnen een kleine, betaalbare kantoorruimte huren in plaats van een bedrijf aan huis te hebben. Oeberius Kapteijn: “Hier hebben ze een professionele werkomgeving en geen afleiding van huiselijke zaken. Maar we willen wel dat ze zich hier thuis voelen. Daarom mogen ze zelf hun eigen kantoorruimte inrichten. De gemeenschappelijke ruimtes zijn in één stijl ingericht, het straalt professionaliteit uit, maar wel in een prettige sfeer.”

Hotelconstructie voor zzp’ers

Het Touchdown-concept werd geboren door de tijdelijke leegstand van een kantoorgebouw in Haarlem. “Er werd ons gevraagd daar invulling aan te geven. We bedachten een soort hotelconstructie voor zzp’ers, voor tijdelijke huisvesting.” Ze wilden niet teveel in het pand investeren omdat het op den duur gesloopt zou worden. “Maar het moest wel ‘gepimpt’ worden. Het moest een fijne ruimte zijn om te komen, in tegenstelling tot andere van dit soort kantoren. De huurders hebben ook op zondag en buiten kantoortijden toegang tot het gebouw.”

“We hebben goed geluisterd naar de wensen van de gebruikers bij de invulling van het concept. Toch was het in het begin akelig stil, we begonnen met vier huurders, toen druppelde het binnen en in één keer was het vol.”

Waar? Op dit moment is het Touchdown Center te vinden in Heemstede. Het pand in Haarlem gaat binnenkort de deuren sluiten.

Werkplek in abonnementsvorm

Een ander initiatief is iGluu, dat werkplekken is gaan verhuren in een nieuw ontworpen en ingerichte ruimte voor zelfstandigen (freelancers, zzp’ers en eenmanszaken) in het centrum van Utrecht. Igluu werkt op basis van een abonnement, dat recht geeft op een aantal dagdelen werkplek inclusief locker, Wifi internet, printen/kopiëren, en een aantal uren gebruik van de vergaderfaciliteiten. Daarbij bent u met het abonnement lid van de online- en offline community van iGluu.

Bij iGluu huurt u geen vaste werkplek of eigen kantoor, maar een vrij bureau. Aan het eind van de dag laat u het leeg achter, zodat ieder ander er de volgende dag weer aan de slag kan. Het is eigenlijk het concept van de flexibele werkplekken voor medewerkers van de grote bedrijven, maar dan voor zelfstandigen. Het project is van start gegaan in Utrecht en inmiddels aangevuld met locaties in Den Haag en Eindhoven.

Een paar landelijke aanbieders

  • Regus: De Regus Group werd in 1989 opgericht omdat veel bedrijven gebruikmaakten van hotels om op afstand zaken te doen en er behoefte was aan andere mogelijkheden. Tegenwoordig heeft Regus vestigingen in 70 landen, waaronder 27 locaties in Nederland. Hierdoor is het ook mogelijk om ruimte in het buitenland te gebruiken als u daar moet zijn voor zaken. Regus biedt flexibele werkplekken en kantoorruimtes. Bij Regus kunt u de ruimtes niet zelf inrichten, maar aan de andere kant scheelt dit ook weer in tijd en kosten. Ook kunt u een virtueel kantoor huren. U werkt vanuit huis, maar heeft een zakelijk adres en uw telefoontjes worden beantwoord.
  • Kantoorruimtevinden.nl: Op Kantoorruimtevinden.nl zijn meer dan 550 makelaars aangesloten, en dus een goede plek om online een geschikte werkplek te vinden. Als er geen passend aanbod te vinden is kunt u een gratis zoekopdracht plaatsen. Relevante aanbieders nemen dan contact met u op.
  • Officetime: Ook Officetime bemiddelt in leegstaande ruimtes, specifiek voor kleinere bedrijven. Ondernemers die te ruim in hun kantoor/bedrijfsruimte zitten bieden dit aan en ondernemers die ruimte zoeken kunnen dit (tijdelijk) huren. De ruimtes zijn flexibel te huren, van kamers tot volledige verdiepingen. Met centrale receptie en korte looptijden van contracten.

Bron: De Zaak. Dit artikel is gepubliceerd op 30 september 2014.